Jag rekommenderar ett 9 fots spö klass 6-7 när du flugfiskar i Norrbotten efter harr, öring och röding. Själv så använder jag för det mesta en 9,6 fots 6-7 och det är för att jag ofta fiskar från båt eller flytring. Där kan den extra längden vara en fördel.
En weight forward klass 7 flytande fluglina, fungerar
bra som en allround lina. Min erfarenhet är att engelska
spön för det mesta fungerar bäst med engelska linor och
amerikanska med linor från USA.
En fiskekorg kan vara praktisk om du ska ta reda på nån fisk för grytan.
En väst med mycket fickor är bra om du ska ut och fiska, men en vadarjacka med stora fickor går också bra. Själv använder jag Reddingtons väst, som fungerar bra för mig.
Vadarstövlar eller vadarbyxorär nödvändiga om du flugfiskar utan båt. Men om du vill komma åt fisken där den står, så har vadarstövlarna sina begränsningar. De bästa vadarna är de nyare vadarna som andas (de släpper ut fukt men vattnet slipper inte in i vadarna). Neoprenvadare är också bra, speciellt för dig som ofta vadar under längre tid i kallt vatten. Jag använder Wychwoods vadare, men det finns många andra bra vadare på marknaden.
Om du fiskar i en älv och går från fiskeplats till fiskeplats, så bör inte tafsen vara längre än spöet. Om du fiskar en älv som Laisälven så bör tafsen vara 9 fot eller kanske lite kortare till ett 9 fots spö. Tafslängden är inte så kritisk i ett strömmande vatten och det är inte heller så troligt att du tjorvar till tafsen om den är aningen kortare. Personligen så använder jag nästan alltid en 0,20 mm tafsspets. Orsaken är att i de vatten som jag fiskar så finns alltid chansen att få på en riktigt stor fisk när man minst anar det.
En tumregel är att du ska gå ner i diameter om du byter till en mindre fluga och upp om du t.ex. sätter på en streamer. Jag anser det bara vara dumt att fiska med t.ex. en tafsspets på 0,10 om du fiskar med en fluga med krokstorlek 10 eller större. Risken är stor att du mister flugan i utkastet, innan fisken hunnit se den.
Långa tafsar kan vara bra om du fiskar i stilla vatten där fisken är skygg. Men viktigare än tafsens längd är att du uppför dig vid vattnet på ett sådant sätt, att du inte skrämmer fisken. Om du mot förmodan är en person som skrämmer iväg fisken från stranden. Så är det nog bäst att du kan kasta längt om det ska bli någon fisk på kroken.
Fiskar du med en nymf eller sjunkande puppa så kan du gå ner i diameter på tafsspetsen för att få flugan att röra sig naturligare. Själv så använder jag fluorcarbon med med en tafsspets ner till 0,16 mm vid nymffiske. Det är för att fluorcarbon syns mindre i vattnet och sjunker fortare än vanlig nylonlina.
Flugfiskeutrustning för fiskeresan uppdaterad 15-apr-2008