Flugfiske i Laisälven

Dag ett

Sommaren 2004 åkte vi upp till Laisälven och hade ett gott fiske i en av Sveriges naturskönaste älvar. Den första dagen var varm och solen sken från en blå himmel med några få moln. Vinden var endast en mild bris som fick löven att röra sig lite grann. Ingen kläckning var på gång och inga vak syntes på älven. Vi började fisket på kvällen när värmen sjönk något och chansen för ett bra fiske var bättre.

Efter att vi hade prövat lyckan nedströms med utan framgång, vände vi tillbaka uppströms. När jag gick där bakom Mikael så hörde jag något som lät som en fisk som tog en fluga med ett plask. Jag frågade Micke om han hörde samma sak som jag och det hade han. Nu startade ett fiske som pågick en timme när harrarna tog flugan i nästan varje kast. Strömmen här mitt i forsen var så stark att jag nästan sveptes iväg av strömmen i min fiskeiver. Men vi fick upp några fina harrar trots mörkret och den starka strömmen.

grayling_supper_fishing_swe (14K)
Fyra fina Harrar

Harrarna tillagades när vi kom upp till stugan trötta och hungriga. Några goda harrmackor senare så gick vi till sängs mätta på fika och upplevelser.


Dag två

Det var en underbar dag med en sol som sken ner från en blå himmel och ute på älven hade fisken redan startat vakfesten. Jag testade några flugor, men ingen fisk. När Mikael skrek: Jag har en!  Han hade fått harren på en grå Superpuppa. 

Jag böjde mig ner och lyfte upp en av de små insekterna som flöt fram på ytan.  Då upptäckte jag att det var mörkgrå bäcksländor som nykläckta flöt fram på vattenytan. De små sländorna kämpade för att frigöra sig från ytspänningen och var då ett lätt byte för harren. 

Vi hade ett bra fiske i någon timme trots att fisken inte var så stor. Det var inga större vak utan det verkade  mest vara  mindre fisk som vakade överallt.

Jag satt ner på en sten och försökte fundera ut vad den större fisken åt, när jag såg att uppströms hade nattsländorna börjat kläcka.

I samma ögonblick hörde jag Mikael ropa att han trodde att han hade på en stor harr. Jag hoppade snabbt ner från stenen för att ge honom lite hjälp. Men när jag kom fram så var redan fisken på land. Han var en glad flugfiskare med en stor harr tagen på Europa 12.

grayling_big_fishing_swe (13K)
Micke med en fin Harr

Nattsländekläckningen fortsatte fram till i slutet på eftermiddagen, då den plötsligt tog slut. Tillsammans hade vi några fler stora harrar och en fin öring på kroken, men oturligt nog så slet dom sig.

Fiske i Laisälven 06-maj-2005