Flugfiske i Jaurekaska 2004

Resan till Jaurekaska

Det var i slutet på juni som jag, Micke och Janne från Sundsvall åkte upp till Jarekaskas steniga forsar för att fiska. Vi hade prövat på fisket i Arjeplog föregående helg utan någon större framgång och längtan till forsarna, fjället och storharrarna, blev akut. Det var en lång körning från Luleå förbi Jokkmokk och upp efter stora Lule älv med Porjus och Harsprånget, fiskesuget ökade drastiskt när vi stannade intill en sjö vid vägen där fisken vakade i kristallklart vatten. Det var med svårighet som jag slet mig från sjön för att följa med kompisarna till Jaurekaskas strömmar.

tyskaFiskareLiten (4K)
Tyskar som fiskar under midnattssolen

Fisket i strömmarna

När vi kom till Jaurekaska så började fisket lite tveksamt innan den första harren var fångad. Men sedan så släppte det! Jag lyckades få upp fyra fina harrar och tappade två harrar och en fin öring. Inte så pjåkigt på en kväll, speciellt som en av harrarna vägde kring kilot. Jag startade fisket med klinkhammer mitt i forsen och avslutade med en torr nattslända i forsnacken. Det är ovanligt att fisken tar på olika flugor inom ett så litet område, men det händer ibland.

Inte heller kompisarna blev utan, fisket var väldigt bra i Jaurekaska denna vackra sommarkväll. Så medan midnattsolen sken ner på oss och forsens virvlar blänkte aningen i rosa, fiskade vi i midnattssolens förtrollande skimmer. Allt medan nattens timmar drog förbi och morgonen närmade sig. Det var nu flera timmar sedan vi drack kaffe vid lägerelden och fiskeintresset svalnade allt eftersom tröttheten tog över. Tyskarna som satt vid sin husbil när vi kom fram till parkeringen vid Jaurekaska, hade gått och lagt sig. Av det jag såg av deras fiske, så hade de dålig fiskelycka.

Det blev nu en lång och tröttsam resa tillbaka, tvärs igenom Norrbottens inland och ända ner till Luleå. Så när jag svängde in till Mjölkudden med två sovande fiskare i bilen, fanns det bara en tanke i huvudet och det var att få lägga mig, i min egen säng.

© Jan Nylund 2004