A bborren (Perca fluviatilis) är en fisk som förekommer nästan överallt. Det är en av Sveriges mest populära sportfiskar. Den fångas med mete eller när den växt till sig med spinnare, skeddrag, fluga eller vobbler. Jag har prövat att fånga stor abborre på gäddfluga med gott resultat. Den gillar flugor som rör sig som en gigg och gärna med lite livliga rörelser.

En av de bästa abborrsjöar som jag känner till är Teurajärvi i Tornedalen några mil från det kända laxfisket i Jockfall. När jag är dit och fiskar brukar medelvikten på abborren ligga på ett halvt kilo. Förut använde jag mest en flytande vobbler som gick grunt, vilket var perfekt i den grunda och vidsträckta sjön.

Sjön lämpar sig väldigt bra för yttrolling eller som det hette förr att ro drag även om vi numera använder motor. Det lönar sig inte att använda sig av fler än av ett spö per fiskare. Huggen kommer ofta tätt. Idealet är två fiskare en som håller reda på spöna och en som sköter båten. Efter ett sådant fiske kan man ha antingen en bra fångst av abborre eller om vädret inte är så bra en fin fångst av grov gädda.

Ett annat sätt att fånga abborre är med det gamla hederliga metet som jag började min karriär som sportfiskare med vid 7 års ålder. Ett spö tillverkat av en rak ung björk och ett flöte med krok var min första fiskeutrustning. Sedan plockade jag ihop lite daggmask i en gammal kaffeburk.

Fångsten var abborre, mört och id. Glädjen var stor när jag lyckades fånga en stor abborre. Denna min början som fiskare tilldrog sig i en liten vik i Mälaren där farsan byggde en Mälarsnipa av ek. Senare i livet har jag inte haft tillfälle att fiska i Mälaren, men det var här jag lade grunden till mitt sportfiskeintresse.

©Jan Nylund


abborre (7K)