Nymfer och Puppor för flugfiske i Norrbotten

Pheasant tail

En nymf som kan komma till nytta när dagsländorna Stor vasslända, Liten vasslända, Röd strömslända och Stor strömslända kläcker. Vid ett tillfälle när jag och Mikael fiskade i Laisälven, tog inte harren på den sedvanliga E-12:an och när vi till slut fick upp en harr, var den full av små bruna nymfer. Under hela natten kläckte gråsvarta dagsländor utan att vi såg ett enda vak. Men fisken tog nymferna på deras väg mot ytan. 

PheasantTailLiten (1K)
Krok: 10-18 våtflugekrok öga ner.
Bindtråd: Lackad koppartråd och brun bindtråd.
Kropp: Fasanstjärtsfibrer. 
Stjärt: Fasanstjärtsfibrer.
Ben: Några fasanstjärtsfibrer (inte nödvändigt)
Ribb: Koppartråd (om man vill)

Linda först bindtråd på krokskaftet så att du får en bra grund att linda koppartråden på. Fortsätt med att linda en kula av koppartråden på den främre tredjedelen av krokskaftet.

Linda koppartråden till krokböjen där du fäster in några fasanstjärtsfibrer, låt spetsarna bli till stjärtstrålar.Tvinna in koppartråden med fasanstjärtsfibrerna och linda dem tillsammans uppför krokskaftet till koppartrådskulan.

Bind in extra fasanstjärtsfibrer bakom kopparkulan, men låt dem sedan vara för tillfället. Fortsätt att linda den fibertvinnade koppartråden tills kopparkulan är täckt. Av fasanstjärtsfibrerna du band in tidigare, gör du vingtäckare. Bind in och klipp av överflödigt material. 

Nattsländepuppor

Nattsländepuppor binder jag två olika sorter av, en flytande (Superpuppan) och en som jag fiskar som en vanlig nymf. Med den gula Superpuppan och den mörkgröna nattsländepuppan har jag fått bra med fisk.   

Jag fiskar sällan med sjunkande nattsländepuppor. Men om jag någon gång gör det är det med grön eller gul nattsländepuppa. 

puppaLiten (1K)
Krok: 10-14 grub-hook
Bindtråd: Brun
Bakkropp: Fly rite 40 Caddis pupa green, ljusgrön, ljus olivgrön eller gul dubbing.
Framkropp: Brun dubbing
Ribb: Bindtråden
Förtyngning : Koppar eller blytråd

Förtyng först flugan med koppar eller blytråden. Gör en ögla av bindtråden vid krokböjen som du sedan lindar över kroppen som ribb. Linda sedan den gula eller gröna dubbingen till 4/5 delar av krokskaftet resten brun dubbing.

Om du vill kan du lägga till ben på underkroppen av bruna hackelfibrer och vingsäckar av några sektioner från gräsandsvingpennor. Sektionerna skall inte vara längre än att de täcker hälften av kroppen på var sin sida av kroppen. 

Guldhuvud

Det är en fluga som fångat ett flertal harrar för mig när fisket verkar hopplöst.

goldheadLiten (1K)
Krok: 12-10 våtflugekrok eller 12-10 streamerkrok för dom stora guldhuvudena.
Bindtråd: Svart eller brunröd.
Kropp: Mörk haröredubbing.
Ribb: Guldribb (valfritt)

Trä på guldhuvudet på kroken. Bind en kula av bindträden vid krokögat framför guldhuvudet så att guldhuvudet inte glider över krokögat. Linda bindtråden efter krokskaftet så att du täcker krokskaftet fram till krokböjen.

Gör en ögla av bindtråden vid krokböjen och vaxa tråden ordentligt. Lägg på haröredubbingen i öglan. Tvinna tråden med dubbingen. När du har lindat på dubbingen, fäst den med ett par whip-finish knutar och linda den eventuella guldribben på kroken.

När det är klart så borstar du upp dubbingen. Själv använder jag en bit kardborreband limmad på en penna. Lacka och flugan är klar.

Nymfer och puppor för flugfiske i Norrbotten uppdaterad 11-maj-2008