En fiskeresa till Varangerhalvön i norra Norge

Det var i början på juli som vi, två garvade flugfiskare for norrut mot ishavet för att fiska lax. Resan genom Sverige var lite tråkig men efter ett stopp i Övertorneå för en hamburgare så fortsatte färden in på finskt territorium. Vi körde förbi nybruten mark för jordbruk, förbi välmående byar och nådde så småningom Rovaniemi. Stan har förändrats sedan jag sist var här, istället för en stad inspirerad av rysk arkitektur i grå betong så möttes vi av en blandning med ett stänk av norden och en stor del USA. Finland hade förändrats sedan sist och skilde sig inte så mycket från Sverige. I byn var det en rockfestival på gång och det var full fart.

Men vi var på väg mot Varangerhalvön, så efter en snabb kaffe tog vi och vände nosen mot norr. Färden gick nu över oräkneliga myrar, genom oändliga skogar, över otaliga vattendrag och förbi massor med sjöar. Vi for bland annat förbi den stora sjön Inarijärvi som Hans Lidman skriver om i boken En vit fluga i Jaurekaska. Otaliga fiskecamper kantade sjöns stränder på vägen mot Neidenelva en av Norges bästa laxälvar.

Sedan som genom ett trollslag var vi framma vid Neidenelva och inne i Norge. Nu fanns det hytter på bergsidorna och skyltarna var på norska liksom fiskekortspriserna. Nu var vi laxlandet och det skulle fiskas!

Neidenelva_forsLiten (8K)

Neidenelva en bra smålaxälv

Entusiasmen fick sig en ordentlig törn när jag började läsa skylten vid Neidenälven. Priserna hade stigit sedan förra året och vi var inte alls mentalt förberedda på priser kring 500 kr efter Sveriges priser på laxfiske kring 100 kr per dygn. Nåja, efter att ha haft ett snabbt rådslag så bestämde vi oss för att fortsätta resan för att se om vi hittade ett annat vattendrag med humanare priser.

Resan gick förbi många små lax och öringälvar. Men vi visste ju inget om dem så vi fortsatte mot Varangerhalvön där två laxälvar lockade med bra fiske. Den ena var Komagelv och den andra var Vestre Jakobselva. Vi kom fram till Bergeby där vi försökte få några timmars sömn i bilen. Utanför rann älven i Bergeby förbi, även det en laxälv. Om än inte så välkänd.

Vardo_picknikLiten (4K)

Havet utanför Vardö. Med blicken mot Ishavet

Denna natt hann vi även med att besöka Vardö där vi tankade och tog några bilder innan vi tog oss tillbaka till fastlandet. Komagelv verkade inte så inbjudande, så vi bestämde oss för Vestre Jakobselva där det fanns en camping med stugor. Vi hyrde en fin liten stuga, vilade lite och började sedan fundera på att fiska i älven nedanför campingen. Micke tog och for in till macken i byn för att köpa fiskekort medan jag tog itu med att få fiskegrejerna desinficerade. Mycket grejer var det, så det tog en stund, men sedan var vi klara och fisket kunde ta vid.

Fulla av förväntan började vi fisket på kvällen, men efter otaliga kast utan napp så började jag att misströsta. Vi fortsatte att fiska och ett tag trodde jag att ingen annan heller fick någon fisk. Detta trots att det var laxar som hoppade överallt i älven. Men efter att ha mött en far och son, där sonen nyss dragit upp en fin lax, tog hoppet ny fart.

Vestre-Jakobselva_nedreLiten (8K)

Fiskare nedanför campingen Vestre Jakobselv

Men det ville sig inte för oss två norrbottningar i laxlandet Norge. Vi fick se på när den norska fadern drog upp en fin lax där jag nyss fiskat. Modstulna så tog vi oss tillbaka till stugan för några timmars sömn. Vad gjorde vi för fel???

Nästa morgon startade vi fisket med nytt hopp om att fåturn (4K) storlaxen eller åtminstone en lax på kroken. Men efter några timmars fiske utan ett napp så gav vi upp fisket i nedre delen av älven.

Vestre-Jakobselva_kanjonLiten (9K)

Kanjon Vestre Jakobselva

Vi tog nu bilen uppströms efter älven för att hitta nya fiskeplatser. Efter några km så stannade vi för att gå den sista biten ner till älven. Men med vår vanliga tur så hade vi stannat där älven flöt genom en brant kanjon. Det blev till att halka nerför branten och försöka att gå på skrå för att ta sig ner till älven. Väl nere så mötte vi några andra fiskare som inte heller de verkade ha någon tur med fisket.

Vi gick nu ända tills vi kom fram till en stor kulp med en laxtrappa i övre delen. Här hoppade det laxar i den nedre delen och när man gick upp på klippan ovanför kulpen så syntes fem laxar som stod en bit nedanför trappan. Men inte heller här fick vi någon lax att hugga på våra beten.

Vi fortsatte nu ovanför laxtrappan tills vi kom fram till ett sel som låg mellan några imponerande klippor. Inga laxar hoppade eller visade sig nedanför klipporna. Men de lurade nog där nere i det djupblågröna vattnet.

Vestre-Jakobselva_ovreLiten (10K)

Vid laxtrappan i Vestre Jakobselva

Efter att ha gått upp ovanför kulpen med klipporna så fortsatte Vestre Jakobselva i en serie forsar som verkade fortsätta i flera km. Inga vidare fiskeplatser syntes så vi började gå hemåt över myrar, bäckar och genom dvärgbjörkskog tills vi slutligen nådde bilen.

Nästan hemma i hytten så frågade Micke vad klockan var eftersom fiskekortet gick ut 18.00. Jag kollade på klockan, det återstod 40 minuter. Ivrigt plockade han ut spöet och sa att han skulle testa på rödingen som sågs vaka i älven. Vi gick båda ner till älven och Micke frågade vilken fluga jag trodde de tog på. En brun fluga svarade jag honom, troligen en kläckare. Han satte då på en brun Klinkhammer som efter en 15 minuter gav resultat i form av en fin röding.

BlinkLiten (9K)

Micke med en Blink (Havsröding)

Nästa morgon vaknade vi sent och alla fiskekort var sålda till Laxälvarna på Varangerhalvön. Vi bestämde oss för att ta det lugnt och fara vidare söderut, inte minst på grund utav Mickes plånbok, som började bli tunn. Vi for nu söderut efter kusten förbi den mäktiga Tana älv, förbi otaliga små sjöar och små vattendrag som tömde sig i de storslagna fjordarna.

På vägen så stannade vi till och fiskade i några av sjöarna, med magert resultat. Överallt såg vi finska bilar och finländare som fiskade i sjöarna. Hur fiskelyckan var vet jag inte och vi hade väl inget intresse att ta reda på det.

Sent på kvällen så tankade vi i Lakselv och fortsatte sedan upp mot Alta älv, där vi sov över intill denna mäktiga älv som är världsberömd för sina storlaxar. På morgonen blev det frukost i Kautokeino och sedan några försök att få fisk på kroken på några platser efter vägen. Men utan någon fisk så anlände vi till Saivomutka där vi prövade på laxfisket i Torneälven utan någon större fisklycka. Ett försök nästa morgon gav inte heller något annat resultat än några smågäddor som fick gå tillbaka.

jokk_finlandLiten (12K)

En jokk i Finland

Sista etappen på resan gick genom Tornedalen till Teurajärvi där vi prövade på fisket i Teurajokk. Jag lyckades kroka en halvkilosharr efter 10 minuter, så här hade jag det bästa fisket på hela resan. Men dagen började bli sen så vi anträdde slutet på resan ner till Luleå När jag kom hem efter ett par timmars bilfärd, så kändes det otroligt skönt att krypa ner i min egen säng och somna in. Efter en resa som inte gav så mycket fisk, men många nya intryck.