Det har inte blivit så mycket isfiske i vår. En tur till Skäftestjärn med Micke och P-O som gav några småabborrar är väl allt. Annars så har jag lagt ner mycket tid på fiskeklubben som vi startade förra hösten. Eftersom vi haft en mycket god tillströmning på nya medlemmar. Så har jag (kassören, webbansvarig) haft fullt upp med hemsidan, styrelsemöten, årsmöte, skriva ett välkomstbrev till alla nya medlemmar, skapa designen till, skriva ut och sedan skicka ut medlemskorten och hålla ordning på ekonomin.
Men det har varit en intressant och turbulent tid, som har gett mig en massa erfarenhet och många möten med intressanta människor som är sportfiskeintresserade.
Gå gärna in på vår hemsida Lillöring Fiskeklubb och känner du för det så bli gärna medlem i vår fiskeklubb.
Var upp en gång med P-O och en gång med Micke till tjärnen. Fiskelyckan var väl inget att skryta med P-O fick en liten öring och jag några små abborrar. Fisketuren med Micke resulterade i noll fiskar, men i gengäld så rensade vi gallret vid utloppet och kollade lite på bottenförhållandena i bäcken. Skulle gärna vara upp och fiska med flytringen, men den gick sönder första gången jag skulle ut med den i Arjeplog.
Var upp till nordnorge för att fiska lax, röding och öring. Men ett dygn räckte inte till för att lära sig Vestre Jakobselv eller vad laxen bet på. Micke däremot drog upp en röding på 6-8 hg vid utloppet ur älven, på de sista 40 minuterna innan fiskekortet gick ut. Han frågade mig vad jag trodde att de åt och letade sedan reda på en brun klinkhammer, som var det närmaste han hade en brun kläckande bäckslända.
Jag däremot var alldeles för less och frusen för att ha någon lust att fiska nåt mer. Det efter att ha klättrat över klippor och uppför branter i St Jacobs’s älvs kanjon. Utan att ha en enda liten lax att visa upp för besväret.
Nästa dag var alla fiskekort slutsålda och Mickes pengar började sina, så vi for mot Sverige efter den norska kusten. Efter att ha prövat på fisket i diverse vattendrag i Norge med dåligt resultat, nådde vi Sverige.
Micke har några släktingar i Saivomutka som tog med oss på laxfiske ute på den magnifika Muonioälven. Det enda jag fick på kroken var dock en stock som tog min fina röda Rapala.
Nästa dag på eftermiddagen for vi mot Teurajärvi efter ett sista försök i älven. Men det enda som högg var några smågäddor. I Teurajokk däremot hade jag min första harr efter bara tio minuter. Den fick dock gå tillbaka och vi fortsatte resan mot de egna sköna sängarna i Luleå.
Var upp till Tornedalen med några vänner den förra helgen och fiskade lax, abborre, öring och gädda. Vi fiskade en kväll i Jockfall utan att en enda lax högg på våra krokar. P-O fick däremot en harr på ca: 5 hg, fast det var inte riktigt den art som vi ville ha upp. Fisket i Teurajärvi var hyfsat och några stora abborrar och gäddor var resultatet.
Vi hade två ungdomar med oss, Anders och Emma som visade att man inte behöver vara en gubbe för att få fisk. De drog upp åtskilliga abborrar och gäddor, tråkigt nog så tappade Emma en stor gädda precis intill stranden. Det hade nog varit hennes största fisk hitintills. Anders fick nästan upp en fin öring, som tyvärr kom loss i sista ögonblicket.
I helgen var jag upp till Teurajärvi och fiskade lite i älven och jokken. Vädret var omväxlande moln och sol, med lite regn. Fisket var väl inte på topp, men det kan ha att göra med att man håller på att restaurera Teurajokk. I Hällfors stod en grävare som under veckan lagt ut den sten, som rensats från forsen under flottningsepoken. Förhoppningsvis så blir fisket bättre efter restaureringen, om vi i framtiden slipper dessa yngelfiskare som kallar sig bäckmetare. Ett otyg i varje jokk, när dessa så kallade fiskare drar upp hundratals småfiskar, långt under minimimått. Att sedan dessa marodörer anser att de gjort något bra är för mig ett mysterium, som jag aldrig helt kommer att förstå. Om de vore småbarn så kunde jag förstå det, men vuxna?
Men restaureringen är ju något som är väldigt positivt för oss seriösa fiskare (bättre fiske). I framtiden kommer både insekter (dagsländor, nattsländor och bäcksländor), fiskar och djur att kunna leva intill och i ett friskare samt naturligare vattendrag. Vilket även gynnar oss människor med trevligare miljö, bättre vatten, bättre fiske och med fler sländor som är mat åt fler fåglar och fiskar.
Provfiskade Skäftestjärn och drog upp en väldigt välväxt öring på ca: 2 kg. Det var en ovanligt solig och varm dag för att vara i oktober. Några grå nattsländor kläckte trots årstiden och livet kändes bara bra denna vackra höstdag.
Var ut denna lördag för att pröva på lite flugfiske efter harr i Aleån. Det var kallt i oktobersolen, som sken över en å med frost efter stränderna. Några enstaka små grå sländor hade vaknat till i solskenet och syntes flyga ut över vattnet. Antagligen några av de sista sländorna för i år, innan vintern drar in över norrbotten och bäddar in naturen under ett vitt täcke av snö.
Ingen harr ville ta min fluga, men jag såg några fåglar som sjöng denna frostkalla dag och träd efter ån som bara tydliga tecken på bävrarnas arbete. Jag tror att det var sista gången jag flugfiskar i år. Nu återstår många månader med snö och bitande kall kyla, innan jag åter kan svinga ut en fluga över glittrande strömmar i midnattssolens land.
Flugfiske i Norrbotten, fiskedagbok 2008 19-okt-2008.