Fiske 2007

Isfiske i Suobbat

I mitten på april var vi för första gången detta år upp till Suobbat. Solen sken och det var en strålande dag uppe i skogarna mellan Råneälven och Ängesån. Det var nu mer än ett halvt år sedan jag sist fiskade i Suobbat-träsket. Då hade vi ett bra fiske efter harr och regnbåge i sjön, men denna gång så verkade det hopplöst

Det var ganska många fiskare som prövade fiskelyckan denna söndag, men endast en lyckades kroka ett par abborrar. Av hålen i isen att döma så hade det varit många fiskare på Soubbat denna vinter.

Når solen började sjunka ner under horisonten så fick det vara färdigfiskat för denna gång. Själv så kände jag kände mig lite besviken, eftersom jag inte ha haft ett enda hugg på hela dan. När vi så åkte hemmåt så spekulerade vi i varför fisket varit så dåligt och kom fram till att den troligaste orsaken, var nog ett för hårt fiske i den grunda sjön.

Gäddfiske i Luleå

Var ut och fiskade i vattendragen norr om Luleå i veckan. Fisket var väl si och så. Två tvåkilos gäddor och en stor id blev fångsten, den här gången. Det var första gången som jag fick en id på ett stort utödrag. Förra året fick Micke en id på en stor gäddfluga så det händer väl då och då att de jagar småfisk.

Id fångad i Luleå (17K)

Fiske i Teurajärvi

Var upp i månadsskiftet Maj - juni till Teurajärvi och fiskade i samma sjö som flera generationer av mina förfäder doppat sina krokar i. Historiens vingslag slår emot mig så fort jag kommer upp till byn. Här fiskade min Farfars farfar och min Farmors far i samma sjö där jag nu fiskar. Fiskeredskapen har förändrats och vi behöver inte idag gå hungriga om vi inte får fisk. Men glädjen över ett bra fiske är nog densamma.

Fisket var strålande, precis som vädret på denna årets första tur. Vi fick en gädda på ca: 8 kilo som Anders hjälpte mig att få in i båten. Han fick ta spöet så att jag kunde få grepp på den och lyfta in den i båten. Själv så har han blivit en storfiskare som vid 11 års ålder drar fisk efter fisk. Bland annat så fick han en stor id på tre kilo. Hans pappa Mikael drog också flera stora abborrar och gäddor. Största abborren jag fick var på nästan 9 hekto men ingen över kilot denna gång. Det verkar som om jag blivit expert på Id, tar en nästan varje gång jag är ut. Även om min Id var mindre än Anders jätteid.

På andra turen drog vi flera abborrar över ett halvt kilo men ingen stor gädda. Det var nordan som blåste denna gång, men vi hittade en skyddad vik där fisken var på hugget. Fångsten blev till rökt abborre, en delikatess speciellt om det är stor abborre.

Flugfiske i Sitasätno

Var upp och fiskade i Sitasätno några dagar i början av juli. Vårfloden hade just sjunkit undan när vi axlade ryggsäckarna och vandrade upp efter jokken. Fisket var väl inte riktigt på topp, utan största öring låg något under kilot. Fast det var lite coolt att fiska med Sarek i bakgrunden. Inget torrflugefiske den här gången utan nymf och våtfluga var det som gällde.

Ritsem och Stora Sjöfallet

Vi var upp hit under det värsta regnandet och regnade gjorde det verkligen. Två små rödingar blev fångsten under två dagars fiske. Så blöta och lite missnöjda med fisket återvände vi hemåt.

Svanisträsk

Var och fiskade i det berömda storöringeldoradot, men det enda vi fångade var abborre. Största abborren låg på ca: 9 hg. Inga dåliga abborrar, men vi var ju ute efter öring. På de sex gånger som vi varit hit upp både sommar som vinter så har vi aldrig lyckats få en enda öring. Men gott om abborre verkar det vara i sjön.

Flugfiske_i_Svanistraesk (21K)

Harrträsket

Var till Sorsele i slutet på augusti och fiskade i Stora Harrträsket. Sveaskog har en fin anläggning med stugor som ligger utspridda efter stranden runt sjön. En bastu finns det även att tillgå för den hågade. Vi var här några dagar och drog upp en del harr av hyfsad storlek. I en tjärn i närheten provade vi på öringfiske, men storleken på öringarna var inte nått att skryta med. Jag kan rekommendera anläggningen som ger en stressfri vistelse i naturen med ett bra fiske alldeles runt stugknuten.

Flugfiske i Nävertjärnen

Var i flugfiskade i Nävertjärnen som ligger intill Rosfors nu i september. 60 kr för att fiska i en tjärn där man släppt i mängder med öring och regnbåge är inte dyrt. Största regnbåge som satts ut i tjärnen låg på fyra kilo sedan några på två resten kring ett halvt kilo. Vi fick upp några öringar på fluga kring 7 hg till 9 hg. Nå, till nästa gång så har kanske regnbågen på fyra, vuxit upp till en regnbåge fyra och ett halvt eller större.

Pimplarna i Jokkmokk

Var upp till Jokkmokk i slutet av november. Isen hade lagt sig i veckan som var och fisket borde vara bra. Vi prövade lyckan i en av Jokkmokks många sjöar på vägen mot Arvidsjaur. Trots att vi fiskade i sjö som hade både öring, röding och regnbåge, så var det enda vi fick abborre.

En man från orten som vi talade med, fick desto mer och kunde stoltsera med en röding och tvä regnbågar. Så efter att fiskat i flera timmar och frusit i den iskalla vinden blev vi hembjudna till Carl-Evert på en varm kopp kaffe.

Carl-Evert som flyttat hem till Jokkmokk som pensionär för några år sedan bjöd mig på både konjak och kaffe. Men Micke som körde fick nöja sig med bara kaffe. Efter att ha bytt fiskehistorier, tagit någon konjak till och tittat på lite kartor for vi hemåt mot storstaden.


Fiske 2007 © Jan Nylund 2007