Flugfiske i lough Mask och River Moy

Sida 1 Sida 2

Fiske efter Lax och öring

Öring i Lough Mask

Vi tog och fiskade i Lively Bay utan att kroka någon av de otaliga öringar som vakade där. Så för att få någon fisk så började vi att fiska på andra ställen i Lough Mask. En dag så testade vi fisket i Ram Horns Bay som låg en bit från Lively Bay. Efter att ha fiskat där i någon timme, så tog jag och vadade ut en bit och tog upp en sten för att se vad det fanns för småkryp här i vattnet. Det var fullt med små svartbruna dagsländenymfer på stenarna. Micke ropade då: Vad är det för nymfer? Små svartbruna storlek 14-16 svarade jag och innan jag hann upp och fästa en nymf på tafsen så hade han krokat resans största öring på en liten svartbrun flymf.

lough-mask_trout_liten (14K)
Resans största öring

Dagen efter den första öringen så for vi till River Moy för att pröva på laxfisket. Egentligen så är vi väl inte några erfarna laxfiskare. Men eftersom vi bara var några mil från en av Europas bästa laxälvar så gjorde vi ett försök. Vi såg ingaspringers*och fick inte känna på några laxhugg, men vi hade i alla fall prövat på fisket. Såg på Internet att sista veckan för laxfisket i river Moy 2006 så drogs det upp över 1000 laxar. Det blir mer än hundra laxar per dag. Det gäller väl att ha tur och komma när det stiger lax i älven.

River_Moy_liten (9K)
River Moy uppströms Foxford

Vi fiskade några dagar till i Lough Mask med växlande framgång. Sedan så åkte vi på några bilturer bland annat till Lough Carra där vi såg en fiskare dra upp en öring. Det blev några öringar till i Lough Mask men ingen i den storlek som man kunde se på bilderna i butiken som sålde fiskegrejer i Castlebar. Öringar som var så stora att fiskarna knappt orkade hålla upp dom för fotografen. I år var det en dansk som fick en öring på over nio kilo på rapala i Lough Corrib. Det var första gången han fiskade i sjön och han fick storöringen på den tredje fiskedagen.

Efter att ha varit 8 dagar på ön i Atlanten så for vi hemåt med en natts övernattning i Stockholm. Hemma så hade isarna försvunnit och vårfisket efter gädda stod för dörren, men det är en annan historia.


Förklaring till ordet om du för muspekaren över ordet*


Flugfiske i Lough Mask och River Moy © Jan Nylund 2005