Gäddfiske i Teurajärvi

Första fisketuren till gäddparadiset

Det är 16 mils körning från Luleå upp till Teurajärvi by, som ligger intill sjön med samma namn. Den förste som slog sig ner här någon gång på 1500-talet hette Thure. Han bosatte sig i Kentäsari eller Saris som vi säger. Min farmor är från den gården. Hon bodde där tills hon gifte sig med min farfar och slog sig ner i huset som ligger i sluttningen ner mot sjön.

060613-Janne-m-gadda_liten (7K)
Gädda från Teurajärvi
Micke_Med_Id_liten (8K)
Id på gäddfluga

Det här året som alla andra år så började fisket med att kolla över grejerna och sätta båten i sjön. Sedan började fisket och det tog inte många minuter innan den första gäddan satt på kroken. Gäddorna stöd nästan på kö för att fångas. Men ingen var av det riktigt grova slaget, utan den största låg väl kring sex kilo.

Vi for några varv kring en udde vid stranden och varje gång så satt det på en eller två gäddor på kroken. Efter ett tag så fick vi lust att pröva fisket i resten av sjön. Ingen större gädda bet på kroken så vi for längre och längre ut, mot utloppet i sjön.

På andra sidan sjön så fick vi till slut några abborrar kring ett halvt kilo, förutom ett antal gäddor som verkade hugga efter allt som rörde sig. När vi kom tillbaka till stranden där jag brukar ha båten, så fick Micke en stor id på gäddflugan och ingen kunde ha sett mer paff ut än han, när han såg vad som satt på kroken.

Gäddflugor

Jag brukar göra mina egna gäddflugor av de material som jag har hemma. De bästa flugorna brukar vara de som syns bra och gärna har stor volym. Det är kul att pröva nya idéer för hur en bra gäddfluga ska se ut och sedan testa den i någon sjö eller å.

papegojflugan (1K)

Flugan ovan är gjord av vinge rävhår i olika färger med lite silverflash. Kroppen är i spunnet silver och lite guld. Kroken är en engelsk gäddflugekrok som ska vara så stor som det är mojligt att kasta med ditt flugspö. Jag har provat med laxkrokar men dom krokar dåligt. De bästa krokarna enligt min mening är Fulling Mill Pike Hooks.

StoraSkracken (4K)

Den här flugan som jag kallar Storskräcken är en fluga med spunnen silverkropp. Vingen har en massa flash med kammat vitt antron och lite grått rävhår överst. Jag har vänt en cone-head bak och fram för att flugan ska få en mer livlig gång. Den här flugan sjunker lite fortare och är en killer när gäddorna går lite djupare.