Flugfiske på Irland

Sida 1 Sida 2

Två Norrbottningar på väg till den gröna ön

Resan

I mitten av Maj 2005 for vi som vi trodde garvade flugfiskare till Irland, för att lära Irländarna hur man fiskar öring. Flygresan från Luleå gick bra, även om resan med buss till Skavsta från Arlanda var seg. Som vanligt hade jag lite svårt att få plats med mina långa ben på flyget. Men vi kom fram trots strapatserna.

Jag hade två orsaker att fara hit till västra Irland. En var fisket och den andra var att se hur fiskeguiderna arbetade på Irland. Här på Irland är fisketurism en viktig inkomstkälla. De stora sjöarna i väster och de många laxfloderna är ett utmärkt försäljningsargument. Vi skulle till Lough Mask och bo alldeles intill sjön i en mobile Home. Ett slags större husvagn. En fiskeguide var bokad så nu skulle det fiskas.

Det blev lite strul på flygplatsen när vi skulle ha ut hyrbilen. Men det löste sig efter lite parlamenterande. Den första natten bodde vi på ett hotell alldeles intill flygplatsen. Efter att nattportiern (som var väldigt lik Manuel i Fawlty Towers) hjälpt oss tillrätta så somnade vi efter en liten nattmåltid.

Morgonen efter så vaknade jag av att Micke svor: Fan vad kallt, det är här inne! Jag hörde tydligt trafiken från motorvägen där jag låg i sängen. Så jag sa: har du kollat om fönstret är öppet! Det visade sig att fönstret stått öppet hela natten, så det var inte så konstigt att det var kallt.

Efter en hearty breakfast for vi iväg mot Lough Mask på Irlands krokiga och smala vägar. När vi kom fram så blev vi hjärtligt mottagna av paret Tom och Mary Feeney som installerade oss i ett mobile home 20 meter från stranden.

Första dagens fiske i Lough Mask

Tom visade oss runt och tog oss till de ställen där det brukade fångas öring. Vi for ut ända till en liten ö med mängder av måsar. Måsarna lever på de enorma insektskläckningarna i Lough Mask. Bland annat då på på Mayflies som kläcker från mitten av maj och fram till början av Juni.

lough-mask_tom_liten (5K)
Tom visar oss runt på Lough Mask

Tyvärr så fick vi ingen guide, trots att vi hört oss för innan resan. De var fullt upptagna med att guida andra fiskare. Vi skulle nog ha tagit kontakt med en själva, innan resan. Fiskeguiderna här nere var sports-men. De hade vunnit några fisketävlingar där de bevisat sitt kunnande, som de sedan tog väldigt bra betalt för.

lough-mask_beach_liten (9K)
 Dvärgbjörk och getter, Lough Mask

Första dagens fiske var frustrerande! Vart man än såg så syntes öring som tog insekter. Men ingen fisk brydde sig om våra flugor. När det började kläcka Sjösandslända så trodde vi att nu så skulle vi få storöring. Men öringen brydde sig inte om sländorna utan de enda som frossade var måsarna. Vi såg vak, men det som fisken tog var svarta bussers, som kläckte samtidigt. Efter några timmars fruktlöst fiske så gav vi upp och gick frustrerade iland utan fisk.

Turistande på Irland

Under några dagar så blandade vi fiske med utflykter i området. Vi var bland annat och tittade på Cong och Ashford Castle, där vi höll på att köra in på golfbanan. En annan längre utflykt tog oss till Newport förbi Crumpaun River i bergen, som rinner ut i Beltra Lake. Ut ur sjön rinner den välkända laxälven Newport river som mynnar ut i Atlanten intill staden Newport.

Crumpaun_River_liten (8K)
Crumpaun River uppströms Beltra Lake

När man kör på den gröna öns vägar så får man se upp för får som går fritt på vissa ställen. Det är som med renarna här uppe i Norrbotten, de dyker upp på vägen utan forvarning.

irland_farskalle_liten (13K)
 Ett får som vandrade intill landsvägen

Vi kollade också in Upper Mask och prövade fisket i Cong canal. Ska man fiska i kanalen så fiska precis där den rinner ur Lough Mask. Vi fiskade lite nedströms och såg endast en ensam öring som vakade sporadiskt. Eftersom vattnet är klart så är fisket svårt i kanalen, som i alla andra strömmande vattendrag kring Lough Mask.

Det finns Gädda, öring, röding och abborre i sjön. Fisket är fritt i Lough Mask, men det finns fiskeregler som ändras då och då. Så det är bäst att ta reda på de fiskeregler som gäller i det vatten som du ska fiska och gör det innan du börjar fiska! Nästa sida →


Flugfiske på Irland © Jan Nylund 2005