Alep Luoitaure och Tjärnberg 2003

Det var i början på juli månad när vi for upp till Tjärnberg för att sedan flyga vidare upp till Alep Luoitaure. Vid ankomsten till Tjärnberg, hyrde vi en stuga för natten och passade då på att fiska i tjärnarna som omger byn. Fisket var gott även om ingen av öringarna var av grövre kaliber. Men vi fick väl ett dussin öringar av vilka vi behöll tre stycken. Lagom många för en måltid för två personer.

Morgonen därpå så blev det till att stressa igång till flyget som var beställt till på morgonen. Men vi hann med det, även om vi nästan missade att betala piloten. Precis när vi hade klivit ur helikoptern, kom jag på att vi inte betalat. Så det blev till att trycka sedlarna i näven på piloten, innan han hann lyfta.

Lägerplatsen blev intill sjöns utlopp, där det kristallklara vattnet rann ut i strömmens forsar och fall. Tyvärr så visade sig våra förhoppningar komma på skam, eftersom de enda öringar vi fick i den stora sjön Alep Luoitaure var av det mindre formatet.

Alep Luoitaure (11K)
Den stora sjön Alep Luoitaure

Vi lyckades få några större öringar i en mindre sjö som låg någon kilometer från lägerplatsen. Men oturligt nog så gick mina vadarstövlar som var inköpta hos Vildmarksshoppen i Luleå sönder redan andra dagen. Senare på resan så började även sulan att lossna så kvalitén var väl inte den allra bästa. Trots att handlaren lovade att de skulle hålla lika bra som Loops vadarstövlar. Vilket de uppenbart inte gjorde.

Humöret var väl inte på topp, efter den fadäsen, men vi fortsatte fisket i Alep Luoitaure, trots att öringen inte var större än kanske en tre hekto.

Strömmen mellan Alep Luoitaure och Lulep Luoitaure (10K)
Strömmen mellan Alep och Lulep Luoitaure

Efter några dagar vid Alep Luoitaure så drog vi ner mot Lulep Luoitaure. På vägen så prövade vi på fisket i en tjärn som låg mellan sjöarna, men den verkade helt död. Så vi fortsatte ner till den stora sjön Lulep Luoitaure. Oturligt nog så visade sig den här sjön ha lika stor eller rättare sagt lika liten öring som den första. Efter en övernattning i regn och dåligt väder så fortsatte vi efter sjöstranden ner mot utloppet.

Utloppet ur Lulep Luoitaure (12K)
Utloppet från Lulep Luoitaure

Vi nådde till slut utloppet från sjön på eftermiddagen, efter en dags vandring på en strand som bestod utav stora stenblock. Vandringen fortsatte ner efter ån som förbinder Lulep Luoitaure med Groumbajaure, där vattenståndet var väldigt lågt. Micke sa att han tänkte hämta lite vatten från sjön, men trött som jag var så sa jag att jag skulle sätta mig en stund och vila. Det gick några minuter innan en upphetsad och glad Micke kom tillbaka. Vilka öringar som vakar i sjön, du måste komma Janne. Äh, jag ids inte, det är väl bara småöring sa jag. Efter besvikelsen över fisket hitintills så kände jag mig lite uppgiven och less.

En större öring (18K)
Micke med en lite större öring

Men Micke lyckades övertyga mig, att det faktiskt var stora öringar som vakade i sjön och för först gången på den här fisketuren så fick vi öringar över kilot. Vi stannade här nån timme för att (catch and release) fiska efter lite större öring innan vi fortsatte upp mot fjället som låg mellan oss Tjärnberg.

Flugfiske uppe på fjället (10K)
Uppe på fjället fanns det några sjöar med öring

Vi fiskade lite i sjöarna som låg uppe på fjället och fick lite öring som vi lät gå tillbaka. Fisket var bra och vädret var strålande. Vi slog läger vid en lite sjö och hade en utmärkt natts sömn innan vi startade den sista dagsetappen ner till Tjärnberg. När vi hade vandrat en stund så slog vi oss ner vid en vacker liten jokk. Micke kokade kaffe på vattnet från jokken och satte i en rejäl näve kokkaffe. Solen sken där jag satt vid jokken med en kopp kaffe och såg en liten öring visa sig ibland när den tog något från ytan. Jag tänkte på vilken skillnad det var imot stadens jäkt och stress, att sitta här och fundera vid en sorlande bäck i solskenet.

En liten jokk på fjället (4K)
Den lilla jokken där vi kokade kaffe

Efter kaffet fortsatte vi vandringen ner till Tjärnberg och förbi ett renslakteri intill en grusväg som ledde ner till byn och bilen. En snabb dusch i Tjärnberg var skön efter mer än en vecka på fjället och sedan så fortsatte färden till Arjeplog och Luleå.

12-aug-2005
© Jan Nylund